Parkeergarage in centrum Nijmegen blijft vermoedelijk nog dicht tot minstens maandag

nfafoutis_g08a3t23Nieuws

NIJMEGEN – De Kelfkensbosgarage is zeer waarschijnlijk minstens nog dit hele weekend gesloten. Vrijdag ging de garage met 600 parkeerplekken per direct op slot. De gemeente Nijmegen kan de brandveiligheid niet garanderen.

Aan het licht is gekomen dat de rookwarmteafvoer in het brandveiligheidssysteem niet voldoende functioneert. Dat is gebleken bij een reguliere controle. Het zou gaan om een mechanisch mankement.

,,We zijn nu aan het uitzoeken wat er precies aan de hand is. Dat neemt enige tijd in beslag. We vermoeden dat iets niet goed gaat bij schakelingen in het systeem om die afvoer te regelen. We verwachten niet dat dit al vandaag of morgen al is opgelost. De garage moet dicht blijven tot we zeker weten dat het probleem verholpen is”, aldus een woordvoerder.

Beheerder bij toegang
Geluk bij een ongeluk is volgens hem dat er geen grote evenementen in de stad zijn. ,,De overige parkeergarages bieden voldoende parkeergelegenheid. De beheerder staat voor de zekerheid bij de toegang tot de Kelfkensbosgarage om automobilisten tijdig door te verwijzen naar andere garages.”

Ook via informatieborden op onder meer de Oranjesingel worden bestuurders verwezen naar andere parkeerlocaties in het centrum, zoals de Keizer Karelgarage. ,,De abonnementhouders van hotels en bedrijven die in de Kelfkensbosgarage staan, kunnen terecht in de garage op de Eiermarkt. Ook daar is nog voldoende plaats.”

Vanaf vrijdag 17.30 uur werden geen auto’s meer toegelaten. Parkeerders die al in de garage stonden, kunnen hun auto nog wel ophalen. ,,Dat zijn er nu (zaterdagochtend, red.) nog maar 14. Ook de eigenaren daarvan kunnen zich nog gewoon melden om hun auto op te halen.”

Veiligheid
In 2017 ging de parkeergarage ook al eens op slot. Er werd gevreesd voor instorting, omdat een van de vloeren iets verzakt was. Uit onderzoek bleek dat het hoogteverschil in een vloerplaat van enkele centimeters geen kwaad kon. Het hoogteverschil zat er al sinds de bouw in 1998.

In 2015 stond een parkeerdek van Kelfkensbos blank na hevige regenval. Grote waterplassen werden volgens de gemeente veroorzaakt doordat regenwater mee naar binnen werd gereden door de automobilisten. Ook toen was de conclusie dat er weinig aan de hand was. Weliswaar is het dak van de garage niet waterdicht door constructiefouten. Maar eerder was al besloten om daar niets aan te doen. Het is niet gevaarlijk, en de fout herstellen zou te kostbaar zijn.

Uitlaatgassen
In 2008 zorgde een teveel aan uitlaatgassen voor bezoekers die onwel werden. Toen heeft de gemeente maatregelen genomen voor een snellere doorstroming van het uitgaande verkeer. Ook kregen beheerders de opdracht bij drukte het ventilatiesysteem op vol vermogen te zetten.

,,De problemen van nu staan hier helemaal los van, die hebben hier niets mee te maken”, aldus de woordvoerder.

Bron van dit bericht: Gelderlander