Pijnacker zit vol vragen na brand in parkeergarage: ‘Onderzoek naar oorzaak levert waarschijnlijk niks op

Martijn PilgerNieuws

Pijnacker – Meerdere eigenaren zagen hoe hun auto’s zaterdag werden verzwolgen door vlammen in de overdekte parkeergarage Het Baken in Pijnacker. Was het kortsluiting?

Het werk van een pyromaan? Of een constructiefout in het gebouw? Hoe de brand ontstond is nog onduidelijk. Maar dat autobezitters zelf zullen moeten opdraaien voor de kosten, daar lijkt het wel op.

Parkeergarages staan doorgaans niet bekend als sfeervolle plekken. Maar wie nu Het Baken in Pijnacker binnenstapt ziet dat het nog erger kan. Grote zwarte plekken op de muren, gesmolten regenpijpen en de verkoolde resten van wat ooit onderdelen van auto’s moeten zijn geweest. Het Baken heeft meer iets weg van een onheilspellende plek in een horrorfilm.

Voor Eline Langstraat voelt de nasleep van de fik die zaterdag woedde in de overdekte garage in ieder geval als een boze droom. Haar grijze Volvo V70 ziet eruit alsof er een vuurwerkbom onder de motorkap is afgegaan. ,,Mijn man kwam thuis uit zijn nachtdienst en kon niet doorrijden omdat de weg was afgesloten. Toen wisten we eigenlijk al dat het mis was.” Hoewel ze nog een kleine auto voor de deur heeft staan, loopt ze de komende tijd tegen heel wat logistieke problemen op nu de gezinswagen waarschijnlijk total loss zal worden verklaard. ,,Ik heb vier kinderen waarvan drie pubers. Die passen niet in de kleine wagen. Het wordt een uitdaging”, probeert ze positief te blijven.

,,We hebben dertien jaar lang op een wachtlijst gestaan om hier onze auto te kunnen parkeren in de overdekte garage. We huren daar sinds 1 januari een plekje van de gemeente”, vertelt Langstraat. ,,Een dure grap dus, waar je helemaal niks aan kan doen.” Om te weten te komen of ze toch een deel van de kosten vergoed zou krijgen bij de verzekeraar, klopte Langstraat aan bij de gemeente. ,,Dan hoor je dat er geen onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de brand. Als eigenaar van een gebouw wil je toch juist uitzoeken of er niet iets aan het gebouw mankeert?”

De gemeente Pijnacker-Nootdorp bevestigt haar verhaal. ,,Zaterdag is aan de gemeente doorgeven dat er geen verder onderzoek meer plaatsvindt in de garage”, laat een woordvoerder weten. Vermoedelijk omdat brandstichting eerder werd uitgesloten. Toch zegt de politie inmiddels wél op zoek te zijn naar getuigen omdat de zaak nog wordt onderzocht. Ze zoekt daarnaast ook getuigen van een andere brand pal tegenover de parkeergarage. Op het terrein van de kerk werden de dag na de parkeergaragebrand de resten van in brand gestoken gietertjes gevonden, bevestigt de politie. Daarvan heeft de kerk melding gemaakt bij de politie. Of er een direct verband wordt onderzocht, zegt de politie niet.

Omdat er in Langstraats huurcontract voor de parkeerplek staat dat de gemeente als verhuurder alleen opdraait voor de kosten als ze nalatig is geweest, denkt ze dat ze zelf zal moeten dokken voor de schade. Ze kan ook niet bewijzen dat haar auto in brand is gestoken, verwacht ze. ,,Toen mijn auto werd weggesleept liepen er al allemaal mensen rond in de garage, die ook kwamen kijken.” Langstraat verwacht dus dat sporen die zouden wijzen naar een bepaalde oorzaak niet meer bruikbaar zijn. ,,Het is wrang. Maar ik ben allang blij dat het alleen gaat om materiële schade.”

Autobezitters blijven na autobranden vaak met lege handen achter. Zo krijgen eigenaren met een allriskverzekering, zelfs als bewezen kan worden dat iemand hun auto in lichterlaaie heeft gezet, vaak maar maximaal de dagwaarde van de auto van vóór de brand uitgekeerd. Dat is vaak maar een schrijntje van het oorspronkelijke bedrag dat is betaald voor de auto. Langstraat krijgt zelfs dat niet, denkt ze. ,,We zijn niet verzekerd voor brandschade.”

Toch is er nog wel kans dat deskundigen zich buigen over de constructie van de parkeergarage, meldt de gemeente Pijnacker-Nootdorp. ,,In overleg met de verzekeringsexpert wordt eventueel verder onderzoek gedaan.” Of dat wat uitmaakt voor de gedupeerde autobezitters is niet bekend.

Bron van dit bericht: AD.nl