Meerdere auto’s volledig uitgebrand in Bossche parkeergarage waar bewoner met auto door de muur reed

Martijn PilgerNieuws

Den Bosch – In Den Bosch is woensdagochtend een grote brand uitgebroken in een parkeergarage onder een appartementencomplex aan de Velderwoude. Tientallen auto’s stonden in brand. Het vuur ontstond nadat een auto door een muur reed in de garage. Rond 12.30 had de brandweer alles onder controle. De ravage is groot.

Aan de achterkant van het complex hebben behoorlijk wat appartementen flink wat schade opgelopen. Het kan zomaar zijn dat die appartementen straks onbewoonbaar worden verklaard. Ook zijn er meerdere voertuigen uitgebrand in de parkeergarage.

Nadat de brand onder controle was nam de rook snel af, meldt de veiligheidsregio. ,,Het sein brandmeester is nog niet gegeven, maar de brand neemt af en zeker de rook is al veel minder.”

Ontstaan brand en bewoners
De brand ontstond nadat een bewoner van het appartementencomplex met zijn auto door een muur reed. Waarschijnlijk raakte de bestuurder onwel. De ambulancediensten bekommerden zich meteen over deze persoon, die zwaargewond raakte. Ook werd de automobilist gereanimeerd en met een traumahelikopter weggevoerd.

Bewoners van het complex, een van de kastelen in de Haverleij bij Engelen, stonden vanochtend kleumend in de kou te kijken naar de brand, sommigen nog in hun pyjama. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant Noord is nog niet te zeggen wanneer ze terug kunnen: ,,Maar er is veel rookschade. Bij veel woningen zijn de rookmelders ook afgegaan.” Instortingsgevaar is volgens hem niet aan de orde.

Het hele complex met 86 woningen werd ontruimd. De bewoners worden opgevangen bij het politiebureau aan de Beverspijken. Daar kwam burgemeester Jack Mikkers rond 12.30 uur ook aan. Hij ging in gesprek met de geschrokken bewoners.

‘Deur intrappen of niet?’
Volgens de woordvoerder hebben alle bewoners het complex verlaten. ,,Al werd bij enkele woningen niet opengedaan. Dan sta je voor het dilemma of je de deur moet intrappen of niet. Dat hebben we niet gedaan, want dat zou veel rookschade met zich meebrengen. We gaan ervan uit dat hier niemand thuis is.”

Rond 11.30 uur is ook een blusrobot ingezet. Die wordt volgens de woordvoerder voorlopig achter de hand gehouden en is bedoeld om branden te blussen op plekken brandweerlieden dat kunnen niet kan. De brandweer kon aan het einde van de ochtend ook niet meer in de parkeergarage. De extreme hitte leidde er toe dat het beton van de muren afspatte, waardoor het onveilig werd voor de brandweer. Van buitenaf kan er nog wel worden geblust in de parkeergarage.

Volgens een buurtbewoner is de man die in de parkeergarage door een muur reed, vermoedelijk onwel geworden. ,,Het is mijn buurman, hij moest naar de dokter.” In de parkeergarage is normaal gesproken plaats voor zo’n vijftig auto’s, maar veel bewoners waren al op weg naar hun werk. Kasteel Velderwoude is 23 jaar oud. Of de woningen ook schade opliepen, is dit moment nog niet te zeggen.

Volgens meerdere bewoners staan er ook elektrische auto’s in de garage. De woordvoerder van de Veiligheidsregio kan dat niet bevestigen. Sommige bewoners zijn nog in bange afwachting hoe het verder gaat. Zo zei een jongetje die met een bekende belde: ,,Ik denk niet dat we vanavond thuis eten.”

Brandweer
De brandweer is aanwezig met drie tankautospuiten en een hoogwerker. Naast de brandweer kwamen er meerdere ambulances en landde er een traumahelikopter. De eerste melding kwam bij de hulpdiensten rond 08.45 uur binnen en werd binnen een half uurtje opgeschaald naar ‘grote brand’.

Meerdere brandweerlieden lopen in en uit het pand, zij zagen helemaal zwart toen ze weer buiten kwamen. Volgens een omstander zouden er op sommige plekken nog huisdieren binnen zijn.

NL-Alert
De brandweer schakelde snel op naar Grip-1. Als dat wordt afgekondigd, zijn er bij de bestrijding van een incident meerdere disciplines betrokken en is er op de plaats van het incident structurele coördinatie tussen de hulpverleningsdiensten nodig is.

Er werden eenheden opgeroepen uit: Rosmalen, ⁠Den Bosch, Vught, Vlijmen, Hedel, Oss, Zeeland, Heeswijk-Dinther, Erp en Nistelrode.

Er komt veel rook vrij bij de brand. Daarom waarschuwt de veiligheidsregio mensen uit die rook te blijven. Er is ook al een NL-Alert verstuurd.

Bron van dit bericht: BD.nl